top of page

מסמך המלצות: מדיניות בינה מלאכותית בישראל‎

מסמך המלצות זה נועד להציע מסגרת מחשבתית ומפת דרכים עבור ממשלת ישראל לקידום מדיניות בינה מלאכותית בישראל. מסמך זה מציג צעדי מדיניות מרכזיים ועקרונות ליישומם וזאת במטרה להניע מקבלי החלטות וקובעי מדיניות לגבש מדיניות אחראית ונחושה להיערכות מדינת ישראל לעידן הבינה המלאכותית.


תקציר מנהלים:

מהפכת הבינה המלאכותית היא ייחודית בראי ההיסטוריה, שכן לראשונה, בכוחה להחליף את ההיבטים המחשבתיים והיצירתיים באדם. כך, בעוד שמהפכות העבר יצרו כלים מתקדמים יותר בשימוש בני האדם, המהפכה הנוכחית מייצרת גורם המסוגל להשתמש בכלים בעצמו תוך התערבות אנושית מינימלית. לכן, היא מובילה להתייעלות אדירה ולשיפור ניכר בפריון לכל גורם שיאמץ אותה.


כוח זה עתיד להניע סקטורים רבים במגזר הפרטי, לרבות כאלו שנחשבו עד כה כמוגנים מפני החלפה בידי טכנולוגיה, לשנות באופן דרמטי את מבנה התעסוקה שלהם. חברות שיאמצו את הטכנולוגיה המהפכנית ייהנו מרווחים גדולים יותר ויוכלו לחסוך בכוח אדם ואולי אף להוריד מחירים לציבור. אולם העובדים שיוחלפו יעמדו מול שוקת שבורה, כאשר מקצוע שרכשו בעמל רב יהפוך למיושן, והביקוש לו יפחת באופן ניכר. כך, ללא התערבות ממשלתית, התנועה המשקית תהיה לעבר יצירת שפע רב בקרב מעטים, לצד אבטלה ואתגרים חברתיים וכלכליים עבור רבים. לשיטתנו, תוצאה זו אינה מחויבת המציאות. השפע שנוצר יכול להגדיל את רווחתם של כלל אזרחי המדינה. אך כדי להצליח בכך, על המדינה להגדיר את הבינה המלאכותית ככוח שצפוי להיטיב עם החברה והכלכלה, להיערך לחדירתו למשק ולסייע לשילובו בשירות המדינה הרחב.


להבטחת חדירה אפקטיבית של הבינה המלאכותית למשק הישראלי, על הממשלה להבטיח תחילה רגולציה מאפשרת ואי חסימה של חדירת ה-AI, עליה להניח תשתיות מספקות של נתונים, אנרגיה ותקשורת, ולהטמיע את ה-AI כנדבך מרכזי במערכת החינוך כמנוף, הן למורים והן לתלמידים, להבטחת הון אנושי איכותי בישראל.


לצד זאת, כדי להיערך לשינוי העמוק בשוק התעסוקה אשר צפוי להיווצר כתוצאה מהשיפור הרוחבי ביעילות ובפריון, על ישראל לנקוט מדיניות פורצת דרך ולפעול ליישום הפעולות הבאות:


  1. הקמת מטה לאומי לבינה מלאכותית וחקיקת חוק המסדיר את סמכויותיו, את יחסי העבודה עם הדרג הנבחר ועם יתר גורמי הממשלה, ואת מעמדו כיועץ המקצועי של מדינת ישראל בקביעת מדיניות בתחום, תוך בחינה מתמדת של ההזדמנויות והאיומים לאור התפתחות הטכנולוגיה. כמו כן, המטה יגבש את המסלולים היעילים ביותר לחדירתAI לשירות ציבורי.

  2. גיבוש תוכנית לאומית להיערכות לשינויים בשוק התעסוקה, המבוססת על מדדי הכלכלה והמשק. לאור התפתחות באינדיקטורים בתחומי התוצר, התעסוקה, הרווחה והחינוך, ימליץ המטה על צעדים קונקרטיים בעולמות המיסוי, הרגולציה, המענקים והתמיכות שניתן לנקוט בטווח זמן רלוונטי.

  3. גיבוש "פרויקט Moonshot" לשירות הציבורי הישראלי, שבמסגרתו יבוצע שינוי עמוק בהיקפי כוח האדם בשירות המדינה ובתפקידים המבוצעים על ידו. זאת, במטרה להבטיח חדירה יעילה של בינה מלאכותית ושיפור ברמת השירות הניתן לאזרחים, תוך מניעת חסמים ועבודות מיותרות שיהפכו לגורם מעכב בדרך להטמעת הטכנולוגיה.


הבחירה שניצבת בפני ישראל איננה בין אימוץ בינה מלאכותית ובין דחייתה – הטכנולוגיה כבר כאן, והשפעותיה בלתי נמנעות. השאלה היא אם תשכיל המדינה לנצל את הפוטנציאל להובלה עולמית וליצירת שגשוג לכלל אזרחיה, או שמא תיכנע לכוחות המעכבים ותמצא עצמה בנחיתות גלובלית ומשבר חברתי-כלכלי עמוק. כדי להבטיח את עתיד המשק, הכלכלה והחברה הישראלית – על הממשלה לפעול כעת, בנחישות ובתבונה.


המסמך המלא מצ״ב.




bottom of page