top of page

כשהבינה המלאכותית מקבלת את העבודה הראשונה שלך: כללי שוק התעסוקה משתנים

  • תמונת הסופר/ת: Omri Barak
    Omri Barak
  • 23 ביוני
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 27 ביוני


יונתן וינטר, מכון מוזאיק למדיניות בינה מלאכותית


בדיחה יהודית-אמריקאית מספרת על נשיא ארצות הברית המתקשר לאמו הדאגנית. "אמא" הוא קורא בהתרגשות, ״יש לי חדשות נפלאות! נבחרתי לקדנציה נוספת!". אמו עוצרת לרגע. "זה נחמד, יקירי," היא אומרת. "אבל אתה יודע, הבן של הפרידמנים, הוא מהנדס."

ההנחה שהשכלה ותעודות מקצועיות - רופא, עורך דין, מהנדס - מקנות לא רק פרנסה אלא גם ביטחון תעסוקתי, נטועה עמוק בתרבות העבודה המודרנית. במובנים רבים, זוהי הנחה  מוצדקת. מקצועות צווארון לבן, ובפרט אלו המבוססים על השכלה, אכן הבטיחו במשך דורות משכורות מכובדות, מעמד וניידות חברתית. אלא שכעת, נראה שמציאות זו עשויה להשתנות.

נתונים שמפרסם הבנק הפדרלי של ניו יורק מלמדים על אתגרי תעסוקה גדלים הניצבים בפני אוכלוסייה שלא הייתה עד כה במוקד הדאגה בכל בנוגע לאבטלה - בוגרים טריים של קולג׳ים ואוניברסיטאות בארה״ב. ברבעון הראשון של 2025, שיעור האבטלה בקרב בעלי תואר ראשון לפחות בטווח הגילאים 27–22 עמד על 5.8%, לעומת 4.2% בכלל האוכלוסייה – הפער הגבוה ביותר שנמדד מאז תחילת איסוף הנתונים בשנת 1990. 

תופעת האבטלה בקרב בוגרים צעירים בולטת במיוחד בתחומים טכנולוגיים. מחקר של Oxford Economics מצא שבעוד ששיעור התעסוקה בקרב בני 27 ומעלה במקצועות מדעי המחשב והמתמטיקה גדל ב-0.8% מאז 2022, שיעור התעסוקה בקרב בני 22-27 במקצועות אלו ירד ב-8%. נתונים ממקורות נוספים מראים שחברות הטכנולוגיה הגדולות צמצמו את גיוס בוגרי האוניברסיטאות הטריים ב-25% ב-2024 בהשוואה ל-2023. במקביל, גיוס בוגרי האוניברסיטאות לחברות סטארט-אפ ירד ב-11% בהשוואה לשנה הקודמת.


אף על פי שאין הסכמה מלאה בקרב חוקרות וחוקרים באשר לגורמים המניעים מגמות אלו, ולמרות שקשה לקבוע קשר סיבתי ברור, ראיות הולכות ומצטברות מובילות אל עבר הבינה המלאכותית. ליתר דיוק, הן מובילות אל עבר העקרון המנחה המכונה "AI First" , לפיו חברות בוחנות תחילה האם בינה מלאכותית יכולה לבצע משימה נתונה, ורק במקרים בהם התשובה שלילית, יפנו לגיוס עובד אנושי. Shopify הפכה לדוגמה מובהקת ליישום עקרון זה, כאשר דרשה מצוותים להתנות גיוס עובדים חדשים בהוכחה כי בינה מלאכותית אינה מסוגלת לבצע את התפקיד באופן בלעדי. חברות רבות ומוכרות, לרבות META וDuolingo, אימצו גם הן עקרון מנחה זה והן מעצבות לאורו מדיניות חדשה לגיוס עובדים.

התמונה העולה מנתונים ומגמות אלו עשויה לבשר רעות לבוגרי אוניברסיטאות המתחרים על תפקידי כניסה ומשרות לג'וניורים. ככל שמנעד המשימות שהבינה המלאכותית יכולה לבצע לבדה בהצלחה הולך ומתרחב, כך הולך וקטן היתרון התחרותי שלהם. המודלים החדשים מציגים יכולות חישוב והסקה מרשימות, לצד יכולת רב-מודאלית (multi-modality) ואלו מאפשרות להם להבין הקשרים מורכבים, לשלב בין טקסט, תמונה וקול, ולבצע משימות שדורשות גמישות, דיוק ולמידה הסתגלותית — בדיוק סוג הכישורים הנדרשים במשרות כניסה רבות.

בפברואר האחרון קיבלנו הדגמה להתרחבות המהירה של מגוון המשימות שבינה מלאכותית יכולה לבצע. חוקרים הצליחו ליצור סוכן בינה מלאכותית (AI Agent) שסיים בהצלחה את המשחק פוקימון רד - משחק וידאו יפני שבו שחקנים לוכדים יצורי פוקימון, מאמנים אותם ואף מתחרים בקרבות מול שחקנים אחרים. המשמעות של הישג זה טמונה בכך שכלי הבינה המלאכותית למד לנווט במשחק כולו באופן עצמאי, ללא הוראות מפורשות, אלא באמצעות  ניסוי וטעייה בלבד. הוא למד להתמודד עם אתגרים כמו רכישת פריטים, אינטראקציה עם דמויות ומקומות, ניווט במפות ומבוכים, לחימה אסטרטגית מול יריבים, וניהול של קבוצת פוקימונים ומשאבים.


סביר שרבים מאיתנו יתקשו לראות את הדמיון בין משחק הפוקימון לבין המשימות הנדרשות במקום העבודה שלנו, אך למעשה הבינה המלאכותית הדגימה כאן שליטה בכישורי יסוד הנדרשים במקצועות רבים, בפרט בתפקידי כניסה. היא למדה להתאים את ההתנהגות שלה במהלך המשחק, תיקנה טעויות שעשתה, ניהלה משאבים וקיבלה החלטות בזמן אמת במצבים בלתי צפויים - אלו הם למעשה בדיוק הכישורים הנדרשים מעובדים צעירים בשנותיהם הראשונות. אם הבינה המלאכותית הצליחה לנצח בקרבות, לנהל משאבים ולקבל החלטות בזמן אמת, מדוע שלא תוכל למצוא את דרכה במשרה התחלתית?


במשך דורות, רוב המקצועות מבוססי הידע (Knowledge work) ביססו סולם היררכי הדומה במבנהו, לפיו בוגרי אוניברסיטאות צעירים נכנסים בתפקידי ג'וניור ומבצעים משימות יחסית פשוטות בשלב ראשון. עורכי-דין מתחילים סוקרים פסקי דין ומנסחים חוזים בסיסיים, רואי חשבון צעירים מבצעים ביקורות שגרתיות ומכינים דוחות פיננסיים ראשוניים ואנליסטים צעירים אוספים נתונים ומכינים מצגות. בהדרגה עובדים צעירים רוכשים ידע ומפתחים מומחיות, לומדים לזהות דפוסים, מבינים את הניואנסים של התחום ועולים בדרגים עד שהופכים לשותפים במשרד עורכי דין, מנהלי תיקי השקעות או יועצים בכירים.

אך המבנה הזה מתערער כאשר בינה מלאכותית יכולה לא רק לבצע את אותן משימות ביעילות גבוהה אלא גם ללמוד ממשוב, להסתגל לנסיבות חדשות ולשפר את ביצועיה לאורך זמן. כל זאת בלי פנסיה וקרן השתלמות, ובזמינות של 24 שעות שבעה ימים בשבוע. 


ההשלכות של המגמה הזו חורגות הרבה מעבר לשאלת מציאת עבודה ראשונה. המבנה ההיררכי במקצועות צווארון לבן לא רק ארגן את סביבת העבודה - הוא היווה את עמוד התווך של הניידות החברתית במשך עשרות שנים. השקעה בהשכלה גבוהה סללה את הדרך לאפיקי תעסוקה ולעלייה בסולם החברתי-כלכלי. התכנית הייתה פשוטה ובדוקה: ללמוד קשה, לקבל תואר, למצוא עבודה ראשונה, לעבוד שעות ארוכות בביצוע משימות שלרוב היו רחוקות מלהיות מרתקות, אך אפשרו לעובדים בהדרגה לרכוש ניסיון מעשי וללמוד את כללי המשחק הלא כתובים הדרושים לקידום מקצועי. אם החוזה הלא כתוב שבין השכלה לפרנסה נשבר - מה יבוא במקומו?

כשמדובר בבינה מלאכותית והשלכותיה החברתיות והכלכליות, ישנן יותר שאלות מתשובות. האם אנו צפויים לחזות בתקופת מעבר מאתגרת אך זמנית שבסופה שוק התעסוקה יתייצב, או שמא אנו עומדים בפני שינוי קבוע שהתחלתו מתרחשת כעת? מה יעשו בוגרי האוניברסיטאות והמכללות הטריים שנכנסים עתה לשוק התעסוקה הישראלי? בינתיים, יתכן שדור שלם של צעירים יגלה שהכללים השתנו באמצע המשחק. מה שניתן לומר בוודאות הוא שבעבור כולנו צפויות תמורות עמוקות בהמשגה של חינוך, זהות ומשמעות העבודה.


המאמר המלא:

קריאה נוספת:

Abril, D. (2025, June 3). No AI, no job. These companies are requiring workers to use the tech. The Washington Post. 

Doshay, H., & Bantock, A. (2025, May 20). The SignalFire State of Talent Report - 2025. SignalFire.  https://www.signalfire.com/blog/signalfire-state-of-talent-report-2025

Dooley, R. (2025, April 8). Shopify CEO’s AI-First Hiring Policy Is Job Security’s Ticking Clock. Forbes. 

Gray, K. (2025, April 21). Hiring projections level off for the College Class of 2025. National Association of Colleges and Employers. 

Federal Reserve Bank of New York, The Labor Market for Recent College Graduates, https://nyfed.org/collegelabor.

Martin, M. (2025, May 27). Educated but unemployed, a rising reality for college grads. Oxford Economics.

Mayer, H., Yee, L., Chui, M., & Roberts, R. (2025, January). Superagency in the workplace: Empowering people to unlock AI's full potential. McKinsey & Company. 

Rubinstein, D., Donovan, K., Addis, D., Choe, K. W., Suarez, J., & Whidden, P. (2025, March 4). pokemonred_puffer (Version 1).GitHub. https://github.com/drubinstein/pokemonred_puffer.

Temkin, M. (2025, May 27). AI may already be shrinking entry-level jobs in tech, new research suggests. TechCrunch.

 
 
bottom of page