"כשהטכנולוגיה שוחקת את הערך השולי של העובד, זה פוגע תחילה בשכר – אבל בשלב מסוים זה מייתר את העובד לחלוטין״, כך אמר השבוע (26.2.2025) דניאל שרייבר, יו״ר מכון המדיניות מוזאיק בדיון מיוחד שהתקיים בוועדת המשנה לענייני בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות בכנסת.
הדיון שהתקיים בראשות ח"כ אורית פרקש הכהן, עסק בהשפעת הבינה המלאכותית על שוק התעסוקה והעובדים במשק הישראלי. שרייבר הציג מודל מאקרו כלכלי המציג הזדמנות לשגשוג בזמן שהבינה המלאכותית תחליף עובדים בישראל: ״עם עבודה ממשלתית כלכלית נכונה, ניתן להגיע למצב בו ככל שאחוז האבטלה יעלה, מדד המחירים לצרכן ירד וכוח הקנייה יעלה, זה אומר שאולי יהיו יותר מובטלים אבל הם יוכלו לקנות יותר בכסף שלהם. אנחנו לא חושבים שתהיה אבטלה מוחלטת בעתיד. עם זאת, המודל מדגים שאף במידה והאבטלה תגיע ל90-100% כוח הקנייה של המובטלים יעלה פי 2 ביחס להיום וכוח הקנייה נטו יעלה למרות העלאת שיעורי המס שידרשו."
יו״ר מוזאיק הוסיף ואמר כי ״עם מדיניות נכונה, ישראל בעידן הבינה המלאכותית יכולה לא רק לשרוד אלא לשגשג לצד רמות אבטלה גבוהות, יש למסות את רווחי הבינה המלאכותית לפני שאלה מתפזרים ולחלוק אותם עם אלה שהבינה המלאכותית מפטרת, אם מחר היו נוחתים חייזרים בישראל ועובדים בחינם כנראה שכולנו היינו מובטלים".
מנכ״לית המכון, אפרת בכר-נתנאל שהשתתפה בדיון אמרה כי ״אנחנו נמצאים במצב שבו המציאות סביבנו משתנה ובעוד שהשינויים האלה מתרחשים בשוק הפרטי מכוחות הכלכלה והשפעות גלובליות, במגזר הציבורי ההשתנות לא נעשית בצורה דומה ומדינת ישראל היום נמצאת בנקודה שהיא צריכה לקבל החלטה״.
לטענת מנכ״לית מכון מוזאיק ״יש צורך בשילוב אפקטיבי של בינה מלאכותית במשק, כשלממשלה יש תפקיד קריטי לאפשר שילוב איכותי זה. נדרשות שלוש רגליים מרכזיות - החינוך שקריטי ליצירת ההון האנושי ויוכל ליהנות מהמשרות העתידיות האלה שאנחנו מדברים עליו. התעסוקה - תשתיות, בלי אנרגיה, תקשורת ודאטה, בינה מלאכותית לא יכולה לעבוד בלעדיהם. והשלישי - רגולציה מאפשרת.
שלושת הדברים האלו חייבים לקרות, אחרת ישראל תדרדר ביחס לעולם. הממשלה יכולה להיות פורצת דרך.״
לסיום הוסיפה בכר-נתנאל כי ״אנחנו חושבים שמטה לאומי לבינה מלאכותית הוא הצעד החשוב ביותר שהממשלה יכולה לעשות והוא חייב להיעשות נכון, תוך יצירת גוף חושב שעובד עם התעשייה ועם האקדמיה והמחקר. כי השינויים הם כאלה שהפקידות לבד לא תוכל לעמוד בקצב השינוי״